Valóban, az idei ősz szépségéhez eddig nem férhetett kétség. Sok volt a napsütés, gyönyörűek voltak a kontúrok és a színek … A nyár tikkasztó hősége után jól esett a reggeli borzongás, és az azt követő melengető napfény. Mégis sokan (a pácienseim jelentős része is) hangulati hullámzást, állapotromlást élnek meg. Hogyan magyarázható ez?

Az évszakváltás, mint változás gyakran igénybe veszi a szervezetet, az idegrendszert is. Az egyértelmű, hogy a depresszió szeret rosszabbodni ebben az évszakban. Mostanában viszont sok szorongásos/pánikbeteg is nehéz időszakot panaszol: gyakoribb és súlyosabb rohamok, folyamatos nyugtalanság, álmatlanság a legkínzóbb tünetek.

Az bizonyos, hogy egy napon belül is ingadozik a hőmérséklet, gyakran vannak időjárási frontok, amelyek hatnak ránk. A legegyértelműbb jelenség azonban a nappalok rövidülése, amely kevesebb fényt biztosít számunkra. Ez a melatonin szint változását vonja magával, ami pedig az idegrendszer biokémiai egyensúlyának a hullámzásához vezet. Ahhoz, hogy testileg-lelkileg jól legyünk, az idegrendszerünknek egy kényes, szigorú egyensúlyi állapotot kell teremtenie. Ebben az információt az idegsejtek között közvetítő „agyi hormonoknak” van kulcsszerepük, amelyek szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Így a melatonin szint változása egy kaszkádot indíthat el, amely számos tünetet magyaráz.

Lélektanilag pedig az ősz szimbolikája sokaknak az elmúlást idézi. Egy páciensem mondta, hogy „mikor meglebbennek a sárga falevelek, az ő agya gombnyomásra átkapcsol egy kiüresedett, reménytelen állapotba”. Valóban ez végzetszerű? Az elmondott jelenségek a természet rendjéhez kötődnek. Megváltoztatni nem tudjuk azokat, tehát fogadjuk el (Szent Ferenc). Az elfogadás azonban nem feladást és nem is passzivitást kell, hogy jelentsen.

A változás mindenki idegrendszerét alkalmazkodásra készteti, ami bizonyos sérülékenységet jelent átmenetileg. A változásban azonban lehetőségek is vannak, fókuszáljunk erre, ne a veszteségekre. Igaz, hogy a nyári szabadság után a szürke hétköznapok jönnek, és még messze van, hogy várjuk az ünnepeket, de a mindennapok is tartalmasak lehetnek. Sokan arra panaszkodnak, hogy nincs erejük kimozdulni, ha szoronganak, akkor félnek mozogni, mert megemelkedik a pulzus. Ezzel éppen a javulás lehetőségét tagadják meg, mert a sport a szorongásban nem veszélyes, sőt gyógyítja azt. Az egyéb életmódbeli változások, és főképp a szükség szerinti segítségkérés – megfelelő szakember felkeresése – a hatékony javulást eredményez. Jusson eszünkbe az aludttejbe esett kis békák meséje, ahol az egyik csak jajongott, a másik evickélt, hogy kijusson. Az utóbbi megmenekült!

Címkék: , ,