Szex a terhesség alatt

Sex and pregnancyA szexualitás alapvető funkciója a fajfenntartás, azaz az utódok nemzése. Az embereknél ez számos egyéb jelentéssel is bővül (örömszerzés, feszültségoldás, kommunikáció, stb.), de tartós, stabil szerelmi kapcsolatban gyakran megfogalmazódik a közös gyermek vágya. Kézenfekvő lenne ilyenkor, hogy a fogamzásgátlás felfüggesztése után bekövetkezzen a kívánt terhesség. Sok esetben ez szerencsére így alakul, bár azért a pozitív teszt eredményéhez általában némi türelemre is szükség van.

Átlagosan 4 hónap próbálkozás után fogan meg a tervezett baba. Józan gondolkodás szerint, ha gyorsabb eredményt akarunk, a lehető leggyakrabban kell szeretkezni. Meglepő, hogy az orvosi adatok ezt évekig megkérdőjelezték, sőt a tudatos családtervezéssel foglalkozó szakemberek azt javasolták, hogy kiszámított peteérés közötti időszakban 2-3 nap szünetekkel éljenek szexuális életet a gyermekre vágyó párok. Az orvosi beavatkozás révén tervezett terhességi (mesterséges megtermékenyítés, lombikbébi) programok mindmáig részben ezt a modellt alkalmazzák, azaz szükséges megtartóztatást írnak elő az eredményes fogamzás érdekében.

A tudomány az eddigi, ilyen irányú kutatások elemzésével napjainkban azt a következtetést vonta le, hogy a mindennapi szeretkezés nem rontja az egészséges férfiak spermájának minőségét olyan mértékben, hogy ez gátolná a megtermékenyülést. Tehát a babára vágyó párok felszabadultan szeretkezhetnek naponta azért, hogy kb. 2 hét múlva együtt örvendezzenek „két csíknak” a teszten – a legtöbb gyorsteszt úgy mutatja a bekövetkezett terhességet.

Ha teljesült a vágy és megfogant a baba, nagy a boldogság! De hogyan tovább a szexuális élettel? Hiszen már „van eredmény”, „megtette a feladatát”. Sok pár számol be arról, hogy miután a terhességet igazolták, megszűnt a szexuális életük. A nálam megforduló párok nem ritkán azt panaszolják, hogy a gyermek fogamzása óta egyáltalán nem, vagy legfeljebb egy-két alkalommal szeretkeznek. Érdekes és egyben elszomorító látvány a velem szemben ülő házaspár, akiknek 1,5-2 éves babájuk van, ahogy hosszasan számolgatják az eltelt idő alatti együttléteiket: 2 vagy 3 alkalommal szeretkeztek. Jellemzően a férfiak kevesebbre, a nők kicsit többre emlékeznek, szerintük lehetett az 5 alkalom is kb. 2 év alatt.

Hogyan történhetett ez így? Hogyan jutottak idáig, hiszen korábban olyan aktív volt a szerelmi életük, csaknem ez volt a legfőbb kapocs közöttük.

A férj úgy emlékszik, hogy a feleség csábító istennő volt, most pedig jéghideg, észre sem veszi, hogy ő is létezik. Az asszony kimerült, tele szorongással, meg-nemértettséggel, aggodalommal a jövőjük miatt. Ő csak próbál jó anya és feleség lenni, nem bír többet nyújtani. Mi vezetett idáig?

A terhesség bekövetkezte gyakran markáns hatással van a szexuális életre. Ez még jellemzőbb akkor, ha a baba hosszú idő után, nehezen, vagy orvosi segítséggel fogant meg. Az 5. lombikprogram sikerének örülő pár a szexuális életükre vonatkozóan egyértelmű tagadással válaszol, úgy tervezik, ez a 9 hónap a „kicsi manóról szól”, ők nem akarják veszélyeztetni a terhességet, majd utána…

Több esetben egyes orvosok is óvnak a szeretkezéstől és számos hit és tévhit él a témával kapcsolatban. De mi az igazság? Semmilyen tudományos vizsgálat nem igazolta, hogy az egészséges szexuális élet veszélyezteti a magzatot. Sőt, vannak vélemények, mi szerint a felszabaduló endorfinok a magzat boldogságát is növelik. Mégis a párok többsége inkább kerüli a szerelmeskedést.

A leendő szülők úgy érzik, nincs joguk a saját örömükre gondolni, nekik elsősorban az új felelősségnek, az odaadó féltésnek kell megfelelniük. Ha az előzményben volt már spontán vetélés, akkor a szeretkezés gondolata erősen a bűntudat, lelkiismeret furdalás érzésével társul, főként, ha időben a korábbi tragédiát össze lehet kötni egy megelőző szeretkezéssel. Hiába is próbáljuk megmagyarázni, hogy nem a szerelmeskedés vezetett a baba elvesztéséhez, az önvádlás talán kissé mérsékelhető, de a felszabadult örömérzés szinte biztosan elmarad. Az erős bűntudat kockázata miatt óvják az orvosok is veszélyeztetett terhesség esetén a párt a szextől.

Szerencsére a terhességek túlnyomó többsége problémamentes, nem nehezíti korábbi veszteség terhe sem. Akkor mégis milyen okok vezetnek ahhoz, hogy kihűljön az (v)ágy? A nők jelentős része az első három hónapban fáradékony, folyton aludna, hányingerrel küzd, melle feszül, érzékeny, jobb, ha hozzá sem érnek. Ebben az időben megnövekszik a sárgatest-hormon, amely gátló hatással bír a nemi vágyra. Ez az emelkedett hormonszint a terhesség végéig megmarad, így a kismamák többsége nem vágyik a szeretkezésre.

Néhány nőnél szerencsésebb a helyzet, ők inkább az ösztrogénszint emelkedésének megfelelően aktívabbak lesznek a szexben. A hormonszintek mellett más tényezők is erősen hatnak a szexuális életre terhesség alatt. A test megváltozik, mit a nők egy része nem lát erotikusnak. Úgy érzik, nem illő szexre használni az áldott állapotot. Időnként a férfi is sokkal inkább „Madonnát”, mint erotikus nőt lát a párjában. Vannak férfiak, akik nem éreznek szexuális vágyat kismama iránt, mert úgy élik meg, hogy ezzel megszentségtelenítenék ezt az állapotot.

Többnyire azonban nem a férfiakon múlik a szexuális élet elszegényedése, sőt vannak férjek, akik még izgatóbbnak látják az állapotos feleséget. A nők jellemzően passzívabbak, sőt elutasítóak a várandósság idején, s legtöbbször nem is figyelnek arra, hogy szép lassan érzelmi távolság alakul ki köztük a férjükkel. Pedig jó volna nem elfeledni, hogy a szeretkezés a kötődés megélését jelenti, s nélküle az intimitás sérül. Az erotika pedig nem csupán egy módon élhető meg, nem csupán a klasszikus behatolás jelentheti a közelség megélését.

S bár remélhetően ma már senki sem házastársi kötelességnek tekinti a szexet, ne feledjük el, hogy a szeretet-szerelem alapvető jellemzője az altruizmus, a partner örömének keresése. Az igazi nő soha nem feledheti, hogy a kapcsolat harmóniájának biztosítása elsősorban az ő feladata. Főleg, mert vannak dolgok, amiket ha sokáig halogatunk, már nehéz lesz feléleszteni! Az ugyanis illúzió, hogy majd a baba születése után minden egy csapásra megváltozik, és rózsaszínű álomban, szerelemben zajlik az élet, újra kitör a vad szenvedély.

 

IDE KATTINTVA VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT

Bejelentkezési telefonszám: +36 30 509 9677(munkanapokon 9:00-19:00 óra között)

 

Írjon hozzászólást