Bevezető
A koffeinbevitel U-alakú összefüggést mutat a krónikus székrekedéssel, a < 204 mg/d-os bevitel hashajtó hatású, míg a magasabb bevitel növeli a kockázatot. Ez azonban nem vonatkozik a 60 éves vagy idősebb felnőttekre, akik körében a magas koffeinbevitel a krónikus székrekedés csökkent kockázatával jár együtt.
Módszer
A kutatók a 2005 és 2010 között gyűjtött National Health and Nutrition Examination Survey adatai alapján vizsgálták a koffeinbevitel és a bélműködési szokások, valamint a gyulladásos bélbetegség (IBD) kockázata közötti összefüggést.
A vizsgálatba 12.759 résztvevőt vontak be (10 .85 normál bélműködésű, 988 krónikus hasmenéses és 986 krónikus székrekedéses).
A koffeinbevitelre (pl. kávé, tea és energiaitalok) vonatkozó teljes körű információkat két 24 órás étrendi visszaemlékező interjúból, a bélműködést pedig a Bristol Stool Form Scale segítségével nyerték.
Az IBD-státusz azon alapult, hogy orvos vagy más egészségügyi szakember valaha is diagnosztizált-e a résztvevőknél fekélyes vastagbélgyulladást, vagy Crohn-betegséget.
Eredmények
A legmagasabb koffeinbevitellel rendelkező résztvevőknél 25%-kal alacsonyabb volt a krónikus székrekedés kockázata, mint a legalacsonyabb koffeinbevitellel rendelkezőknél.
A küszöbérték-elemzés 204 mg/d-nél határozta meg a töréspontot. Ez alatt minden további 100 mg koffein 18%-kal csökkentette a székrekedés kockázatát (P < .0001), míg e határérték felett minden további 100 mg 6%-kal növelte a kockázatot (P = .0430).
Az U-alakú kapcsolat hiányzott a 60 éves vagy idősebb felnőtteknél, akiknél a magas koffeinbevitel csökkentette a krónikus székrekedés kockázatát.
A magas jövedelműek körében a koffeinbevitel minden egyes 100 mg-os növekedése a krónikus hasmenés 12%-kal megnövekedett kockázatával járt együtt.
A koffeinbevitel és az IBD kockázata között nem találtak szignifikáns összefüggést.
Gyakorlatban
A koffeinfogyasztást a klinikai gyakorlatban stratégiailag kell megközelíteni, a megfelelő mennyiségű koffeint a lakosság székletürítési állapotának megfelelően kell fogyasztani – írták a tanulmány szerzői.