A szerelem “természete” (2.)

Az bizonyos, hogy sokan, sokfélét keresnek a szerelemben. De bármi legyen is a fő cél, egyvalamit biztosan kapnak: tükröt önmagukról. A párkapcsolatban láthatjuk meg leginkább önmagunkat, szembesülhetünk erényeinkkel, de hiányosságainkkal is. Persze, a nárcisztikus ember eleve tükröt keres, de olyat, ami gyönyörűnek mutatja őt. Ha mást lát, akkor a tükör a hibás: összetöri vagy eldobja azt.

Mindenki boldog, harmonikus házasságra/párkapcsolatra vágyik. Mégis, a házasságok fele válással végződik, holott állítólag szerelmen alapult. Sok esetben azonban hamar jön a kiábrándulás, megkeseredés és gyűlölködés. Vajon a jó házasság egy vakszerencse műve csupán?

Könnyebb sajnálni magunkat, hogy szerencsétlenek vagyunk a szerelemben, mint belenézni a tükörbe és mélyebb önvizsgálatot tartani. Abban az értelemben is, hogy valóban szerelem van-e a lelkünkben? Mindenki vágyik arra, hogy szeressék, de érdemes Arisztotelészt olvasni, aki szerint ez nevetséges egy olyan ember részéről, akiben nincs semmi szerethető.

A szeretetnek/szerelemnek annak tartalmassága és mélysége alapján több szintjét különböztethetjük meg. Az ókori görögök sok szóval írták le ezt a fogalmat. Ezekből 3 típusnak egyszerre kell jelen lennie ahhoz, hogy arra házasságot építhessünk. Ezek a típusok az alábbiak:

  • Eros jelenti a testi szerelmet, amelyet a számunkra külső indít be. Ez a kémia, amelyet akár Petri-csészében is keverhetnénk: kiszámíthatatlan és múlandó. A maga módján értékes, de igen szeszélyes, akár csak Eros, a szerelem istene.
  • Philia azt a vonzalmat jelenti, amit a másik személyisége és karaktere vált ki. Itt már nem a másik testét, hanem annál mélyebb tartalmat szeretünk meg. Kölcsönös vonzalom születik. és közös értékek, hűség jellemzi ezt a szeretetet. Erre tartós kapcsolat építhető.
  • Az Agape a szeretet legmagasabb szintje, amikor adni és áldozni vagyunk készek a másikért. Két alapvető ismérve az önzetlenség és az elkötelezettség. Azaz, a legjobbat akarom neki, keresem az ő érdekét és bármi történik is, megmarad a szeretetem. Ez az a szeretet, amiről Pál apostol a korinthosziakhoz írt levele szól. Minden más érzéstől különbözik abban, hogy van benne tudatosság, azaz döntés a hűségről és az elköteleződésről. Spirituális szint, ahol nem elvakultan tökéletesnek látom őt és magamat, hanem elfogadom őt és magamhoz engedem teljes egészében. Sajnos, ez a szint kevés házasságra jellemző, mert a személyiség megfelelő fejlettsége nélkülözhetetlen hozzá.

Az Agape, mint egy alap képezi a piramist, amelyre az előbbi két szint épül, és egy biztos, erős vár a házassághoz.

  • Ludus jelenti a játékos szerelmet. Ez nem csupán a kamaszokra jellemző, de ha megőrizzük kapcsolatunkban, akkor még gazdagabbá teheti azt. Ne féljünk bolondozni, pajkoskodni egymással.
  • Pragma a megértő, összetartó szeretetközösséget jelenti, ez a hosszú távú szeretet. Félszavakból is megértik egymást, magas a tolerancia, empátia és kompromisszum-készség. Mindennap teszünk érte, hogy hosszútávon lehessünk együtt. Az ókori görögök szerint ez a legmagasabb szintű szeretet.
  • Philautia az önszeretetet jelenti, amelynek egyik értelmezése a nárcizmus. Ez önző és túlzott önszeretet, ami a párkapcsolatban gyengítő elem. A másik értelmezés viszont szükséges ahhoz, hogy valóban szeretni tudjuk a párunkat. Egészséges önszeretet nélkül nem lehetséges a másik szeretete.

A Ludus és a Pragma teheti színesé, teljes egésszé a kapcsolatot. Ahol két ember a legteljesebb természetességgel tartozik össze, úgy alkotva egységet, hogy önmagukban is egészek. Összefonódva inspirálják és erősítik egymást, legfőbb céljuk a másik érdekeinek szolgálata.

 

IDE KATTINTVA VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT

Bejelentkezési telefonszám: +36 30 509 9677(munkanapokon 9:00-19:00 óra között)

 

Írjon hozzászólást