Megyünk az orrunk után

Van egy érzékszervünk, amelynek talán nem is tulajdonítunk olyan nagy jelentőséget, mint a szemünknek vagy a fülünknek. Pedig az orrunk komoly szerepet játszik az életünkben, gondoljunk csak a légzésre; tisztítja, melegíti a levegőt, ráadásul az illatok, szagok befolyásolják viszonyulásunkat környezetünkhöz, ételekhez, helyekhez, emberekhez, és ezek által érzelmekhez. Nagy szerepe van a szimpátia és az antipátia alakulásban, és ki ne emlékezne az otthon illataira, a finom kalácséra vagy a reggeli kávéra, a családi ünnepekére. Nem utolsósorban az illatok segítenek a párválasztásban is.

Manapság a szaglásunkat kevéssé használjuk, mégis egyre több kiegészítővel próbáljuk minél illatosabbá tenni magunkat. „Az, hogy milyen illathoz vonzódunk, ízlés kérdése, amely absztrakt elemekből áll. A parfümválasztásunk attól függ, hogy milyen illatokhoz kapcsolódnak jó emlékeink, ezekből gomolyog össze tudat alatt egy olyan egyveleg, amit szimpatikusnak találunk. A parfüm mindenkin másképp hat, ugyanis minden embernek egyedi illata van, amely akár biometrikus azonosításra is alkalmas” – mondta el nekem Zólyomi Zsolt parfümőr.

Zólyomi Zsolt teljesen egyedi parfümöket tervez. „Mindig megszagolom az adott vásárló bőrét, és azt is megkérdezem, hogy milyen célra szeretné használni az illatot. Majd leszűröm az illatpreferenciáit, és ez alapján készítem el a parfümöt. De a luxusparfümériámban, a világhírű Személyes Parfüm-tanácsadásom során segítek kiválasztani a legmegfelelőbb parfümöt a világ legkreatívabb alkotóinak illatai és a kis, művészi márkáik illatkülönlegességei közül.”

Szaglás és peteérés
„Az orrunk a legősibb érzékszervünk, amely az érzelmekért és a memóriáért felelős agyterülethez csatlakozik. A szagló hámsejtek „kihelyezett”, módosult idegsejtek; előbb szagolunk, mint látunk, hallunk, tapintunk. A szagi információk nagyon erős érzelmeket váltanak ki, ráadásul évekkel, sőt évtizedekkel később is szinte pontosan fel tudjuk idézni azokat az illatokat, amelyek hatást gyakoroltak ránk” – mondta el Zólyomi Zsolt. Gondoljunk csak bele, biztosan emlékszünk a gyerekkorunk kedvenc süteményének illatára, de egy kilencvenes éveiben járó asszonyban is élénken él az első szerelme kölnijének emléke. A mai modern világ azonban hatással van a szaglásunkra. „Bár az orrunk még mindig óriási befolyással bír, mégis gyengült a szerepe, hiszen már drasztikusan csökkentettük a funkcióját: manapság sokkal ritkább esetben használjuk arra, hogy tudatosan információt szerezzünk valamiről.

Például az ételeink szavatossági idejét is már a csomagoláson elhelyezett információ alapján állapítjuk meg. Ha lejárt, szaglás nélkül kidobjuk. Régen, ha egy gyermek beteg volt, kinyitották a száját, a törzs varázslója beleszagolt a szájába, majd a vizelet és széklet szagából diagnosztizálta a kórt. Ma érzékeny orrú anyukák érzik, ha valami nincs rendben a gyermekükkel, és az első pillanatban rohannak a háziorvoshoz. A hölgyek havonta jelentkező peteérésének is jellegzetes illata van, régen a férfiak ezt mindenféle naptárállítás nélkül, szaglás alapján tudták. Ezeket a tapasztalatokat ma már mind nem használja a modern ember. És ha egy szervünk működésén könnyítünk, akkor az elkezd csökevényesedni. A szaglás mint tapasztalatszerzés mellőzésével a tudatosság szintje csökkent le drasztikusan.”

Amikor megéreztem az öblítő illatát, elsírtam magam…
Szinte mindenkinek vannak emlékei egy-egy illattal kapcsolatban. A 29 éves Évi egy korábbi élményéről mesélt. „Az akkori kedvesem nem használt parfümöt, ami fel sem tűnt, egészen addig, amíg egyszer egy randinkra erősen beillatozva érkezett. Olyan kölnit használt, mint amilyet egy régi tanárom, ezért egész este folyton az ő képe ugrott be. Gondolom, nem is kell mondanom, hogy nem sikerült túl jól az a találkozó.”

A 32 éves Flórának nagyon sokat jelent, ha egy férfinek jó illata van, ez igényességet sugároz számára. „A volt barátom nagyon finom after shave-t használt, ha ezt megérzem valakin, mindig ő jut eszembe. A napokban elővettem néhány ruhadarabomat, amit még nála mostam ki, az ő öblítőjével, és ahogy megéreztem ezt az illatot, elsírtam magam. Van egy olyan illat is, amelyet szinte nem tudok elviselni. Az életemnek volt egy nehezebb időszaka, amikor egy bizonyos parfümöt használtam – amikor azt évekkel később megéreztem máson, rögtön rossz kedvem lett.”

Szag alapján választunk párt?
Az orrunk kiemelkedő szerepet játszik a párválasztásban. „A szexuális vonzalom egyik meghatározója a szag, ami nem is feltétlenül tudatosuló érzelmet jelent. Elsősorban a feromonok irányítják a szexuális vonzódást, ezt tudatosan használja a parfümipar is. A magyarázat: a szexuális ingerületkeltés két fő idegi pályája a tapintás és a szaglás.

Az állatvilágban a szaglás segít a hímnek megtalálni azokat a nőstényeket, amelyek készek a párosodásra. Evolúciósan ennek megfelelője történik tudattalanul az emberekkel is” – mesélte dr. Erős Erika pszichiáter, neurológus, szexuális medicina-szakember. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szaglás idegrendszeri központja a hangulatot befolyásoló központot is lefedi. Így a gyakori tapasztalat, miszerint egy-egy illat jobb kedvre derít bennünket, igazolt és értelmet nyer.

forrás: kepmas.hu

Írjon hozzászólást