Szex és fájdalom

Painful sex1A szex és a fájdalom, mint az öröm és a szenvedés, ellentétes pólust képvisel. Mégis furcsa módon több olyan eset van, mikor a két fogalom összekapcsolódik. Legtöbbjüknek bizonyára a szado-mazochizmus jut eszébe. Ez esetben olyan fájdalomról van szó, amelyre számítanak a partnerek, sőt esetleg vágynak is rá. Létezik azonban a fájdalmas szex fogalma, ami megkeserítheti az emberek életét, többször akár aszexualitáshoz is vezet.

Több esetben keresett fel olyan házaspár, akik évek óta éltek együtt anélkül, hogy egyszer is szeretkeztek volna, mert a feleségnél a férj közeledésére olyan fokú akaratlan hüvelyi görcsös izom-összehúzódás lépett fel, ami a behatolást lehetetlenné tette. Így persze a gyermekvállalásról is csak gondolkodtak, s mielőtt a mesterséges megtermékenyítést vállalták volna, adtak egy esélyt nekem/maguknak. Azóta 3 baba jött a világra, az egyik nagyon gyorsan, 3 találkozás után fogant meg.

Mások azért jöttek, mert a szex, mint a kínzókamrai élmény rögződött beléjük, amelyet messziről kerülni kell. Közülük is volt nagyon gyors gyógyulás, ahol az aszexualitást már-már a fokozottabb nemi vágy váltotta fel. Mindezek az esetek a fájdalmas szex és/vagy vaginizmus témájába tartoznak.

A fájdalmas szex nagyon érzékeny témakör a páciensek számára. Legtöbbjük már rossz tapasztalatot szerzett a korábbi orvosi kezelések során. Tekintettel arra, hogy a fájdalom szubjektív élmény, nyilvánvaló, látható tünete nincs, sokszor az orvos kételkedik a panasz valóságában. A nőgyógyász legtöbb esetben képzelt betegségnek véli, leggyakoribb orvosi vélemény, hogy „nincs magyarázó tünet”. A pszichológusok mélylélektani okokat hoznak felszínre, miközben megfeledkeznek a fizikális vizsgálat szükségességégről. A kórképet a fájdalomszindrómák közé soroló irányzat, amely fájdalomklinikákon történő kezelést ír elő, ugyancsak ritkán eredményez megoldást.

Gyakori tünet a szexszel kapcsolatos fóbia és a fájdalomtól való rettegés, a gátizomzat különböző fokú, akaratlan összehúzódása. Bár, hosszú ideig a fájdalmas aktust és a vaginizmust elkülönítette az orvostudomány. Mindkét problémára bizonyos mértékben az alábbi megállapítások igazak.

 1. Az izmok fokozott összehúzódása, amely lehet akaratlagos vagy akaratlan. Kiterjedhet csak a hüvelyre, de gyakran a gátizomzatra, sőt akár a törzs teljes izomzatára is.
 2. Fájdalom, amely a nemi szervek érintését kíséri, általában felszíni és a hüvelybemenetre, illetve a kisajkak tájékára, esetleg annak környékére tehető. Jellemzően érintéssel váltható ki és az érintés idejéig tart, de lehet percekig, órákig, sőt kár napokig tartó is. Bizonyos esetekben, kiterjedten jelentkezik, így akár ülés, lovaglás és biciklizés is kiválthatja.
 3. A szexuális fájdalomtól való félelem, amely specifikusan a nemi szervek érintéséhez, illetve a közösüléshez kapcsolódik, de tovább fokozódhat mindenféle fájdalomtól való szorongásig vagy a szextől való szorongásig.
 4. Általában, a szexuális elutasítása, kerülése jellemző. Bár, a nők egy bizonyos hányada a fájdalom ellenére is nyitott marad a partner közeledésére, illetve az önkielégítés próbálására.

A fájdalmas szex különböző mértékben a szexuálisan aktív nők 12-13%-ában, a menopauza utáni korban lévő nőknél 45,3%-ban fordul elő. A gátizomzat fokozott működése sok esetben együtt jár a vaginizmus enyhébb fokával, amely a közösülést lehetővé teszi ugyan, de annak során fájdalmat okoz.

A fájdalmas szex lehetséges okai:

 1. Fertőzések: nőgyógyászati és húgyúti
 2. Gyulladások
 3. Izom: a gátizomzat túlműködése
 4. Immunológiai
 5. Kismedencei gyulladás és krónikus fájdalom szindróma
 6. Radioterápia, műtéti szövődmény
 7. A vágy hiánya és hüvelyi szárazság
 8. Gyermekkori szexuális zaklatás, traumatikus élmények
 9. Hangulatzavarok (szorongás, depresszió)

A párkapcsolat problémái sok esetben húzódhatnak meg a fájdalmas szex hátterében:

 • Érzelmi intimitás hiánya
 • Párkapcsolati probléma
 • Nem megfelelő előjáték

Painful sex2A kórisméhez pontos szexuális anamnézis és alapos nőgyógyászati vizsgálat nélkülözhetetlen. A fájdalom helye és jellege döntő jelentőségű. A fájdalmas szex lehet egész életen át tartó vagy szerzett. Fontos tisztázni, hogy az egész életen át tartó esetekben az első közösülést megelőzte-e a behatolástól való félelem. A vaginizmusban szenvedő nők gyakran éretlen, erősen kontrollt igénylő személyiséggel jellemezhetők. Gyakori a nagyon szoros anya-lánya kötelék az anamnézisükben. A csökkent szexuális vágy nem ritka esetükben.

A szerzett probléma esetén fontos a kiváltó helyzet pontos ismerete. A fájdalom ideje: a közösülés előtt, alatt vagy után. Ez segít elkülöníteni a pszichés eredetű, a hüvelyszárazságból adódó vagy a gátizomzat fokozott tónusa miatti fájdalmat.

Mindenképpen többoldalú megközelítés szükséges. Szexuál-medicina irányában képzett orvos, pszichiáter, nőgyógyász és fizikoterapeuta szoros kooperációja elengedhetetlen. A kezelés támadáspontjai: az immunrendszer túlműködésének, a gyulladások csökkentése, a sokszor tünetmentes (főleg gombás fertőzések) megszűntetése, önmasszázs és intimtorna. Szükség lehet fájdalomcsillapításra, egyedileg helyi, hormonális krémek alkalmazására. A lelki támogatás és a párterápia a legtöbb esetben nélkülözhetetlen.

Vaginizmus esetén a saját test megismerése, elfogadása a kulcspont. Bátran alkalmazzuk az önmasszázst, az újjal történő behatolást és az intimtornát. A biztonságos fogamzásgátlás döntő fontosságú, mert esetenként nem kívánt terhességtől való – akár tudattalan – félelem húzódhat meg a háttérben. A párterápia a kezelés hatékonyságának fokozásához célszerű. Főként olyan esetekben, ha a férfipartner is szexuális problémákkal küzd.

 

IDE KATTINTVA VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT

Bejelentkezési telefonszám: +36 30 509 9677(munkanapokon 9:00-19:00 óra között)

 

Comments 2

 1. Dr. Molnár Erzsébet
  2018-08-09

  Üdvözlöm!

  31 éves nő vagyok. Személyes találkozót szeretnék.

  1. 2018-08-11

   Kedves Erzsébet, a konzultációra kizárólag magánrendelésem keretében van lehetőség, időpontot a honlapon található telefonszámon tud kérni. Üdvözlettel,

Írjon hozzászólást