Teljesítményszorongás és szex

Minden életkorban gyakori jelenség a férfiaknál, hogy a teljesítményszorongás erekciós zavarhoz vezet. A háttérben sok tényező húzódhat meg, amelyek adódhatnak önértékelési zavarból, fokozott aggódásból, de párkapcsolati tényezőkből is – a partner túlzott elvárásaiból.

A szorongás többféleképpen hat a szexualitásra. Alapvetően evolúciós szerepéből adódóan veszélyt jelez, tehát úgy aktiválja az idegrendszert és az egész szervezetet, hogy az képes legyen küzdeni vagy menekülni. Ebből adódóan viszont a szexuálisra gátló hatása van: ha az ősember menekült a kardfogú tigris elől, nem volt célszerű vad aktusba bonyolódnia. A stressz és a teljesítményszorongás ezen az úton mindkét nemben szexuális problémákhoz vezethet.

A férfiaknál a szexuális együttlét kapcsán esetlegesen megélet kudarcoktól való félelem és az alacsony önbizalom testi tüneteket okozhat, így merevedési zavar alakul ki. Egyértelmű, hogy szoros kapcsolat van a férfiak mentális stabilitása és a szexuális funkciójuk között. A teljesítményszorongás jellemzően olyan gondolatokat szül, hogy „nem lesz elég jó valaki az ágyban” vagy akár kudarcot él át. Ennek hátterében több specifikus kétely lehet (pl. a hímvessző mérete, testkép, a férfiasság foka), valamint általános negatív gondolatok is – munkahelyi-, egzisztenciális gondok stb.

Megfelelő merevedéshez számos szisztéma összehangolt működése szükséges. Lelki, idegrendszeri, hormonális és testi okok egyarán szerepet játszhatnak abban, hogy a merevedés ne következzen be, vagy nehéz legyen fenntartani. Vannak olyan gyógyszerek, amik szintén rontják a működést. Ha egy alkalommal nem tökéletes az erekció, az még nem ad okot aggódásra, az teljesen egészséges egyénben is előfordulhat.

A teljesítménycentrikus ember azonban túlértékeli a kudarcot, általánosít és negatív gondolatokat alakít ki a szex körül. Folyton figyeli magát, hogy ismét bekövetkezik-e a bukás, ami a vegetatív idegrendszerben egyensúlytalanságot szül, és folyamatos stressz-helyzetet alakít ki. Elindul egy ördögi kör, amelyből nehéz kiszállni. Az első és legfontosabb, hogy vizsgáljuk meg, mi vezetett a jelenséghez. Ha nem a tünetekre, hanem a kiváltó tényezők megoldására fokúszálunk, akkor csökkentjük a szorongást. Szeretkezés közben az érzékekre figyeljünk és ne a teljesítményünket analizáljuk.

Alapvető szorongáscsökkentő technikák (sport, mélylégzés stb.) segíthetnek a sikerhez. Nagyobb fokú probléma esetén szakember minél előbbi segítségére van szükség.

 

IDE KATTINTVA VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT

Bejelentkezési telefonszám: +36 30 509 9677(munkanapokon 9:00-19:00 óra között)

 

Írjon hozzászólást