Kié a kontroll?

A szerelmeskedés dinamikája körül ma is sok legenda és tévhit kering. Elég tipikus, hogy a férfiasság két alapvető mércéjét a munka és a szexuális teljesítmény jelenti. Ez megközelítés magukra a férfiakra kiemelkedően jellemző. Szexológiai szakértőként leginkább arról kérdeznek, milyen hosszú kell, hogy legyen a hímvessző, hogyan növelhető az, és meddig kell, tartson a szeretkezés. Ez utóbbinál is sokan azt hiszik, hogy a minél hosszabb, annál jobb.

Két alapvető megjegyzésem: szerintem majd’ minden férfi mérőszalaggal a zsebében mászkál, hogy viszonyíthassa a méreteit – bár tiltakozó andrológus kollégám szerint ez nem igaz, mert colstokkal! A normál együttlét pedig, amelyet tudományos vizsgálatok során óra lenyomásával mérnek, 5-7 perc között van – ez pontosan a behatolás és az elélvezés közötti időt jelenti. Ha 20 percnél több idő kell a férfi elélvezéséhez, akkor nehezített orgazmusról beszélünk, ami nagy kihívást jelent a kezelésében. Hát, ne vágyjunk rá!

Igaz, hogy nagyon gyakori probléma a korai magömlés, ami erősen rontja a férfiak önértékelését, és jellemzően a női partnerből is előbb-utóbb megértés helyett dühöt vált ki. Jogos? Miért nem szedi össze magát a férfi, miért önző, legyen képes kontrollálni a dolgot! Csakhogy, három alapvető kritérium jellemzi ezt a problémát:

  • az elélvezés 1, esetleg 2 perc alatt következik be,
  • a pácienst a jelenség erősen zavarja lelkileg,
  • nem képes kontrollálni a magömlést.

Ahogy a depressziónál sem működik a „szedje össze magát” tanács, úgy itt még kevésbé. A háttérben elsősorban örökletes hajlam és biológiai adottság a meghatározó, amelykehez a szorongás nem kiváltó-, de fenntartó tényezőként erősen hozzájárul. Az idegrendszernek egy specifikus jellemzője feltételezhető a mechanizmusban. Tehát a követelőzés olyan, mintha egy sérült végtagú embertől várnánk el, hogy futóbajnok legyen.

A leírtak elsősorban az ún. elsődleges esetekre vonatkoznak, hiszen van olyan forma, amit más betegség, vagy akár az adott párkapcsolat provokál. Szerencsére, a mai tudomány lehetővé teszi a látványos eredmények elérését és jellemzően viszonylag gyorsan hoz javulást a megfelelő orvosi terápia. A hogy a lábsérülés is gyógyítható, úgy ezzel sem kell örökké együtt élni.

 

IDE KATTINTVA VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT

Bejelentkezési telefonszám: +36 30 509 9677(munkanapokon 9:00-19:00 óra között)

 

Írjon hozzászólást